כאשר אנחנו חושבים על המקצוע “צורף” עולים בד”כ דימויים ערכאיים של אדם הרכון על שולחנו עם איזושהי זכוכית מגדלת ושולחן עמוס בכלים מכלים שנים. ענף התכשיטים מכיל בתוכו כמה וכמה עוסקים במלאכה ובחומרי גלם יקרים כל כך. היום אסקור בקווים כללים וקצת יותר מפורטים על בעל המלאכה עם היכולות המדהימות שבעיניי מקבילות כמעט לקוסמות, ממש כך. ישנם צורפים המתמחים בכיוונים שונים במהלך שנותיהם במקצוע: צורף תיקונים, מודליסטים במתכת ובשעווה, צורפים תעשייתיים, צורף מעצב. אז הנה ניתן ספוטלייט לאחד המקצועות העתיקים והמדהימים בעיניי!
- ליטוש והברקה בשלייף. photo by master1305 on freepik
אז איך מתחילים ללמוד להיות צורף?
לימודי צורפות כוללים בדרך כלל לימוד הכישורים והטכניקות הנחוצות לעבודה עם מתכות יקרות, כגון זהב, כסף ופלטינה, על מנת ליצור תכשיטים וחפצי נוי אחרים.בישראל, בדומה לתחומים אחרים, לימודי צורפות הם שוק פתוח וכל אח ואחת יכולים לרכוש את הידע לפי ראות עיניו ונוחיותו. מעבר לאקדמיה ולמכללות המקצועיות, ישנן כמה וכמה בתי ספר פרטיים ללימוד המקצוע. ישנן מקומות שהדגש יהיה בעיקר על הפן העיצובי בעוד אחרים יתנו דגש הרבה מאד על הפן הטכני מקצועי. מסלול ההכשרה שלי כלל לימודי צורפות תעשייתית במשך 9 חודשים וכ-6 שעות לימוד יומיות במסלול של משרד התמ”ת כאן תוכלו קצת על המסלול הארוך והמקצועי שהלכתי והוכשרתי בו .
חלק מהנושאים המכוסים בתוכנית צורפות עשויים לכלול טכניקות של עיבוד מתכת, כגון ניסור, פיצור, שיוף בתחילה בצורת הלימוד הקלאסית, כשלאחר מכך מגיעים שלבי עבודה מתקדמים יותר בעבודה על גופים עם נפח. כמובן שלימוד עבודה עם האש והמבערים זהו חלק בלתי נפרד שמצריך ללמוד להגיע לתוצאות מדויקות הכוללות שעות רבות של תרגול, ניסוי וטעיה ועוד. לימודי צורפות מכילים גם לימודים של נוסחאות וחישוב של שטחים, נוסחאות לערבוב של מתכות שונות לסגסוגות שונות בכדי ליצור צבעים שונים במתכת או תכונות אופי נוספות כגון קשיות, גמישות ועוד. מיומנויות בעיצוב, יצירה וגימור של תכשיטים הם חלק בלתי נפרד. גם צורפים שלא עוסקים בעיצוב צריכים לדעת מיומנויות עיצוביות כאלו ואחרות ונגיעה באסתטיקה (בעיני המתבונן וכאות עיניו כמובן..) . התלמידים יכולים גם ללמוד על עקרונות עיצוב, כגון תורת הצבע, פרופורציה ואיזון, כמו גם כיצד ליצור סקיצות ומודלים כדי לתכנן את העיצובים שלהם. באופן מאד כוללני ניתן לומר כי תכשיט מורכב מ3 שלבים עיקריים: 1. תכנון 2. ביצוע 3. גימור. אף שלב מאלו לא יכול להצטמצם ושליטה מלאה באופן מוחלט נזקקת ומגיעה לאחרי הרסה שעות תרגול והבנה יסודית של עבודה עם המתכת.
תקופת ההכשרה של צורף תלויה מאד באופן הלימוד, בזמן ובהשקעה וקצב ההתקדמות. אין קפיצות דרך ואין קיצורי דרך. לכן התשובה לשאלה כמה זמן לוקח כדי להיקרא “צורף” היא תלויה בכמה וכמה פרמטרים. אבל למה למהר?… לאט לאט הולך מהר יותר.
אז סיימתי לימודי צורפות בהצלחה רבה, מה הלאה?
לאחר סיום הלימודים, הכוללים מבחינת דעתי המקצועית תקופת הכשרה לא מבוטלת של עבודה תחת צורף מיומן אחר נוסף או התמקצעות בבתי מלאכה ובמפעלים יצרניים. תקופה זאת גם היא אינה נמדדת בזמן, אבל אפשר בהחלט לומר ששנה ומעלה זו תקופה טובה לרכוש נסיון התחלתי, שפשוף ולמידה נוספת מקצועית יותר כדי לצאת לדרך. ישנן כמה אפשרויות לצורף המתחיל
1.מסלול האמיצים – הקמת עסק משלך: אפשר להקים עסק צורפות משלך, ליצור ולמכור עיצובים משלך או לספק שירותי תכשיטים מותאמים אישית ללקוחות פרטיים או לתת שירות לעוסקים בענף התכשיטים עצמו. לקחת פרויקטים עבור לקוחות בודדים או לענף.
2. המסלול שנותן שירות-עבודה בחברת תכשיטים: חברות תכשיטים רבות שוכרות צורפים ליצירת ותיקון תכשיטים עבור לקוחותיהם. אתה יכול לעבוד בבית או מרחוק, תלוי בחברה.
3. המסלול המקצועי – התמקצעות בבית מלאכה או במפעל בתור צורף מן השורה. אמנם כל קשר לביטוי יצירתי-אמנותי לבין העבודה הזאת הוא רחוק בהחלט, אבל.. המיומנויות, המקצועיות, הידע והתירגול לא יסולאו בפז. החסך של מי שלא עבד בבתי מלאכה הוא חסך רציני ולעיתים כל מי שילך למסלול העצמאי ילמד על בשרו הרבה דברים שהיה לומד לו היה הולך לעבוד בענף באופן תעשייתי. אין זה כלל ברזל, ממש לא, אנשים מוכשרים ןמחושבים ידעו למצוא את דרכם. אבל בהחלט לעבור תקופת הכשרה ושפשוף היא הכרחית מאד בעיניי.
4.הוראת צורפות: אם יש לך תשוקה להוראה, אפשר ללמד שיעורי צורפות במרכז קהילתי מקומי, במכללה או בסטודיו פרטי.
5.עיצוב ומכירת תכשיטים: לעצב וליצור קו תכשיטים משלך, למכור את התכשיטים שלך באינטרנט או בירידי אומנות ושווקים זו שאיפה של רוב מסיימי הלימודים. כולם רוצים להתבטא אמנותית, להביא בשורה או לרצות להיות עצמאיים. בפועל, מגלים מהר מאד את הפער בין הרצוי למצוי.. צריך הרבה זמן, כסף, למידה נוספת, התנסות ועוד בכדי ליצור עסק עצמאי מכניס ורווחי. לא שיש ממה לחשוש, ממש לא, אבל בכדי להרוויח את לחמך ולהצליח בגדול צריך אורך רוח, התמדה, זמן, משאבים וכמובן מקצועיות גבוהה ובלתי מתפשרת. בסוף היום כאשר לקוחות משלמים ממיטב כספם הם רוצים לקבל תמורה הרבה יותר מהוגנת עבור השירות והמוצרים בה מעצב צורף צריך לתת.
כצורף, משבץ, מעצב ותכשיטן מזה כ14 שנה אני אומר מכל הלב, צריך אהבה גדולה למקצוע, חשיבה בגדול, יחסים בין-אישיים מצוינים, חשיבה עסקית מתפתחת, קשרים טובים עם גורמים אחרים בענף ועוד. לסיכום: בענף התכשיטים בארץ עובדים אנשים מהשורה הראשונה. במקצועיות, בידע ובהרבה מעבר. אז לכל מי שקורץ להמשיך לקבל פרטים, להתחיל ללמוד או סתם לדבר על קפה, אשמח לעמוד לרשותכם. כאן תוכלו ליצור קשר ואחזור אליכם בהקדם.