צורפות ועיצוב תכשיטים זה אחד מהמקצועות העתיקים בעולם. כמות הידע הטכנולוגי, ידע במתכות, חומרים, תהליכים כימיים, חישובים ונוסחאות, מדידות ועוד,עוברת מדור לדור ומקבוצה לקבוצה במשך אלפי שנים. הידע מתאסף, מוכפל וגדל כל הזמן המון בעזרת פיתוחים טכנולוגיים. אבל האם באמת בינה מלאכותית או מכונות יכולים להחליף מגע ידי צורף מיומן?
שמי עידו קנדה, אני צורף, משבץ, מעצב תכשיטים וחי את עולם התכשיטנות כבר 14 שנה. במאמר הבא נסרוק יחד את האפשרויות ומה נחוץ בכדי להתחיל את דרכך בעולם התכשיטים, החל מיצירות פשוטות וכלה בצורפות ועיצוב תכשיטים במקצועיות וברמה גבוהה. מתחילים..
אז מה בעצם לומדים בכדי להיות צורף/ת?
לימודי הצורפות בישראל הם בשוק החופשי, לכן בתי ספר פרטיים לצורפות קיימים ברוב חלקי הארץ.ענף התכשיטים הוא ענף עם עבר מפואר ונסיון מקצועי ועשיר מאד. ישנן כמה וכמה אפשרויות ומסלולים ללמוד לימודי צורפות. ראשית אני אציין שאני מלמד צורפות באופן הישן והטוב. אחד על אחד, 2 תלמידים לכל היותר בו זמנית. אני מלמד באופן מקצועי, הדרגתי, עם עיקר הדגש על עשייה ונתינת כלים להתקדמות נכונה ומקצועית. כך למדתי והתמקצעתי. אני מאמין גדול בלימוד שכזה באופן של העברת ידע מקצועי וליווי אישי. יש לכך המון פלוסים מעבר למידע הטכני. מסלולים נוספים ללימוד צורפות ניתן למצוא למשל בבצלאל או בשנקר או בשלל בתי ספר פרטיים ברמות שונות. יש צורפות קלאסית, צורפות תעשייתית, צורפות בדגש אמנותי, דגש על עיצוב וכו’. ישנם גם לימודי צורפות בהדרגה במגוון קורסים החל ממתחילים וכלה בהתמקצעות בטכניקות מתקדמות, קורסי העשרה ועוד. ניתן ללמוד במכללות המוכרות ובפקולטות השונות במסלולים מקצועיים. אבל ההבדל בהכשרות הוא מהותי. באחת הדגש יהיה על הפן החשיבתי-אמנותי, בשנייה בדגש על יצירתיות תוך כדי עשייה בחומר עצמו ובשלישית תהיה נגיעה מכל דבר כמובן בהנחלת הכלים והידע בטכניקות הבסיס שכל צורף זקוק להבין ולהתאמן בהם.
הדרך העיקרית להפוך להיות צורף מקצועי כרוכה בדרך כלל בשילוב של השכלה, הכשרה וניסיון. הנה כמה צעדים שכדי יכול לשקול לנקוט:
1.השכלה: השכלה פורמלית בעיצוב תכשיטים ועיבוד מתכת. חפש תוכניות בבתי ספר לאמנות, מכללות קהילתיות או בתי ספר טכניים. חלק מהאוניברסיטאות מציעות גם מסלולים בעיצוב תכשיטים. הלימודים המקצועיים בד”כ מתחילים בטכניקות בסיס כגון: סימון, ניסור, פיצור, שיוף, הברקה. לאחר מכן טכניקות של ריקוע, עבודה בגופי עם נפח, עבודה עם אש ועוד. כל שלב בלימודים מצריך בהחלט שליטה ומיומנות. אין קפיצות דרך ואין קיצור תהליכים. כן יש השתפרות והתמקצעות.
2.התלמדות: צורפים רבים מתחילים את דרכם כמתלמדים על שולחנות עבודה לצד צורף מקצועי ומיומן.כך לפחות נהגו במשך דורות על גבי דורות. הדבר למעשה מאפשר צבירת ניסיון מעשי וללמוד ממנטור מנוסה. כיום לא קל למצוא צורפים שמסכימים ללמד מתלמדים מתחילים… אבל צריך קצת להתעקש וישנם צורפים מהוללים ועל גבול הקוסמים ממש! דרכים אחרות לרכוש מיומנות היא עבודה במפעלים ובבתי מלאכה יצרנים לתקופות ארוכות טווח של כמה שנים. הדבר מקנה המון ידע, בטחון, חשיפה לטכניקות שונות וסגנונות עבודה שונים.
3.פיתוח מיומנויות: כדי להפוך לצורף מיומן, עליך לפתח את כישוריך במגוון תחומים, כולל טכניקות עיבוד מתכת, הכנות לשיבוץ חריטה ועיצוב. אפשר יכול לקחת שיעורים או סדנאות כדי לשפר את הכישורים או לתרגל בעצמך. מיומנות זה שם נרדף להתמדה והשקעה. אין קסם פה. נכון שישנם אנשים המוכשרים לדבר יותר מאשר אחרים, כמו בהרבה מקצועות. אך עם זאת, רכישת מיומנויות היא אפשרית בהחלט לכל אחד. בהשקעה של זמן, התמדה ומשאבים הכרחיים כמו ציוד טוב, אפשר להגיע לתוצאות מצוינות בטווח זמן הגיוני ומאפשר המשך התפרנסות טובה.
4.כלים וחומרים: צורפים משתמשים במגוון כלים וחומרים כדי ליצור. ברמות הגבוהות ישנם כאלו שבונים עבורם כלים המשרתים אותם נאמנה לטכניקות מסוימות ועוד. רשימת הכלים כוללת פטישים מכמה סוגים, מסורים,פליירים, כלי מדיה וסימון, מבערים, חומרים מתכלים, מנועים ועוד. השקיעה בכלים וחומרים איכותיים היא הכרחית ביותר. כיום ניתן לרכוש המון ציוד יד שנייה ומשומש, לעיתים אף יותר טוב מחדש תוצרת סין או הודו. פתיחת סטודיו בייתי לצופרות למשל לא מצריכה השקעה כספית עצומה בכלל. כלים נרכשים עם הנסיון ולפי הצרכים ואופי העבודה.
5. הסמכה: ישנם כמה מוסדות ובתי ספר פרטיים המציעים תוכניות הסמכה לצורפות ועיצוב תכשיטים. הסמכה יכולה להדגים את הכישורים והידע שלך ללקוחות או למעסיקים פוטנציאליים. באופן אישי אני למדתי צורפות תעשייתית בקורס של משרד התמ”ת שארך ימי לימודים באורך של כ7 שעות ולמשך 9 חודשים! את לימודי השיבוץ המקצועי למדתי בבית הספר של מזיאר ישורון .
6.כשורים עסקיים: כדי להצליח כצורף מקצועי ועצמאי, עם נטייה מובהקת לעיצוב תכשיטים, צריך גם להיות בעל כישורים עסקיים חזקים. זה כולל שיווק, מכירות וחשבונאות. מומלץ לקחת קורסים או סדנאות בניהול עסקי כדי לעזור לך לפתח מיומנויות אלו. להיות צורף מקצועי לוקח זמן, מסירות ועבודה קשה, אבל עם ההכשרה והניסיון הנכונים, זו יכולה להיות קריירה סופר מתגמלת.
אז איזה יופי! סיימתם לימודי צורפות בהמון תשוקה לדבר, זה מקצוע קסם ממש, ואתם משתוקקים לפתוח ולהצליח בעולם התכשיטים. אז בדומה לענפים אחרים, גם כאן נדרשים זמן, התמדה, התמסרות, חריצות, יכולת גמישות מחשבתית, התמקצעות וכמובן משאבים כלכליים מסוימים. רוב מסיימי הלימודים נוטים ללכת לתחום העצמאי ולפצוח בקריירת עיצוב תכשיטים. אך אין הדבר בהכרח נכון עסקית ועלול לגרום לתסכולים ואכזבות.. כדאי לשקול בהחלט להתמקצע בענף בשלל רבדיו, להתמיד, להכיר בעלי מקצוע ותיקים ולהבין איך הענף עובד.
ואיך אני יכול לעזור ומה יש לי לתת לך?
אני צורף כבר כ14 שנה. תחת ידיי עברו תכשיטים עתיקים לשיפוץ, תכשיטי בשווי ערך בעשרות אלפי שקלים לתכשיט, תכשיטים לידוענים, או תיקונים מורכבים ופשוטים כאחד. אני בעל מלאכה במלוא מובן המילה ואוהב את המקצוע הזה בכל ליבי. אני מלמד צורפות באופן פרטני “כמו פעם”, אחד על אחד או בקבוצות קטנות של 2 תלמידים לכל היותר בו זמנית. כל הלימודים מלווים בהסברים, איורים, שימוש בכלים מכלים שונים ועוד. הקמתי ולימדתי במרכז שיקומי קבוצה של כ10 אנשים מופלאים, על בסיס יומי, ועוד. אז אם הדבר נשמע לך וקורץ לך אתם הרבה יותר ממוזמנים ליצור קשר כאן אפשר להשאיר פרטים ואחזור אליך בהקדם, או פשוט להרים טלפון ונדבר. מזמין לשיעור ניסיון ולאחריו נדייק את הצורך והרצון: האם כתחביב או כמקצוע, האם הולכים על מסלול מלא או רק התנסות ונגיעה בעולם הצורפות.
כשורים עסקיים: כדי להצליח כצורף מקצועי, אתה צריך גם להיות בעל כישורים עסקיים חזקים. זה כולל שיווק, מכירות וחשבונאות. שקול לקחת קורסים או סדנאות בניהול עסקי כדי לעזור לך לפתח מיומנויות אלו. להיות צורף מקצועי לוקח זמן, מסירות ועבודה קשה, אבל עם ההכשרה והניסיון הנכונים, זו יכולה להיות קריירה מתגמלת.