מחיר טבעות יהלומים או יהלומי מעבדה- מה עדיף? מה ערך יהלום טבעי אל מול יהלום מעבדה?
רבים מאיתנו שומעים את המושג יהלום מעבדה ומייד מעקמים את הפנים. סינטטי/ פלסטיק / זכוכית / שביר ולא יפה כמו ה-דבר האמיתי, אלו רק חלק מהסופרלטיבים לתיאור תחושות וחוסר הבנה מהם למעשה יהלומי מעבדה, מדוע הם נקראים יהלומים? הרי הם לא נחצבו בטבע, אז מדוע אם כן הם נקראים יהלומים?
שאלות נוספות נפוצות הם: מדוע לא להשקיע כבר בדבר האמיתי? הרי אם כבר משקיעים אז נרכוש כבר מוצר איכותי ולא חיקוי. האם יהלום מעבדה עמיד כמו יהלום טבעי? האם אפשר להבדיל ביניהם? וכמובן שאלת השאלות: מהו הפער במחירים ביניהם?
אז בואו ננסה לעשות קצת סדר בדברים בקצרה, כדי לאפשר לנו להחליט מה הכי טוב עבורנו. חשוב לי לומר שאין פה טוב אל מול גרוע. יש פלוסים ומינוסים בשניהם, לכן חשוב להבין טיפה לפני שמחליטים.
קצת על עצמי, בכל זאת רוצים לדעת מי הכותב..
יהלום טבעי
יהלום טבעי מוכר לכולנו כחומר הכי חזק בטבע, נוצץ, מבריק, וגם מפאר כל תכשיט שהוא, בין אם יהלום מרכזי גדול בטבעת סוליטר, או בשיבוץ המוני יהלומים קטנים למראה מנצנץ ומבריק.
כמו משאבי טבע אחרים שהולכים ומתדלדלים בעולמנו, גם היהלומים הטבעיים כמותם מוגבלת. אמנם השערות לגבי מיצוי וחיסול כל היהלומים הטבעיים ישנן הרבה, אבל מה שבטוח הוא שהיהלום הולך ונהייה נדיר יותר ומכאן גם יקר יותר. אפילו יהלומי Sַ&P ( סולט אנד פפר), שנחשבו פעם לכלום ושום דבר מאחר והם מלאים בתכלילים ו”לכלוך” נמכרים היום במאות דולרים לקראט בודד! מודעות סביבתית גבוהה על כל גווניה הביאה אט אט לשינוי בחשיבה ולחיפוש בעזרת המח האנושי המופלא אחר דרכים יצירתיות אחרות לייצר יהלומים! כן כן, בדומה לאלכימיה של ימים עברו בה ניסו להפוך מתכות וחומרים לזהב בתהליך כימי מורכב ומלומד ביותר, רק שהפעם הניסוי הצליח יתר על המידה, וכיום ישנם אף כמה וכמה טכנולוגיות שונות המייצרות יהלומים באיכות גבוהה ביותר.
אז האם בכל זאת יהלום מעבדה הוא יהלום?
אותם סיבות שהובילו לפיתוח טכנולוגיות שונות לגידול יהלומים טבעיים, הם אלו שהביאו לעליות במחירי היהלומים הטבעיים יחד עם מיתוג ובידול היהלום הטבעי לפיה אין תחליף לדבר האמיתי. מה שנכון נכון. אבל… היהלום הטבעי עומד כיום על יתרונותיו הבלתי ניתנים לערעור לא בעתיד הקרוב או הרחוק והם 2 יתרונות למעשה:
א. היהלום מגיע מבטן האדמה מתוך תהליך פלאי של אלפי שנים! והוא אכן החומר החזק בטבע. לאלו מאיתנו המתחברים גם לאנרגטיקה ולעוצמה של הטבע יש פה ביסוס חזק של הדבר. אין תחליף לדבר האמיתי. לא בחוזק, לא ביופי ולא בכוחות הגלומים בו.
ב. ערך שוויו של יהלום טבעי רק ילך ויגדל. אם לפני מספר שנים לא רב יהלומי מעבדה היו זולים במעט מיהלומים טבעיים, הרי כיום מחירי יהלומי המעבדה ירדו ומחירי יהלומים טבעיים הלכו ועלו. הפער גדל משמעותית. כיום מחיר יהלום טבעי יהיה יקר פי 3 ויותר אל מול יהלום מעבדה באותו סדר הגודל!! כמובן שבמחיר משתנה לפי כל יהלום ויהלום, לפי משקלו, צבעו, גודלו וניקיונו שהם למעשה ארבעת הקריטריונים הקובעים את מחיר ושווי היהלום וידועים בכינוי 4C:
CUT – ליטוש
CLARITY- נקיון
COLOR-צבע
CARAT- משקל
כל אחד מהגורמים האלו ישפיעו על מחיר היהלום בקפיצות גדולות. ליהלומים יש כיום מחיר מחירון, אבל בשונה מעגבנייה במכולת, אין מחיר אחיד לקילו… יש קפיצות של כל רבע קראט במחיר, מכפלות גבוהות, וזה כמובן מתייחס רק למשקל.
בקיצור: יהלום טבעי הוא השקעה מעולה שבמעולות וכוחו לא יילקח ממנו לעולם. בייחודו, בנדירותו, ביופיו ובכוחו.
יתרון: יהלום טבעי הוא השקעה כספית מצוינת אשר שומרת על ערכה ואף משתבחת עם הזמן.
חיסרון: מחירים שלא תמיד עומדים בקנה אחד עם יכולת ההשקעה שלנו.
הנה כמה דוגמאות של תכשיטי יהלומים טבעיים ברמה ואיכות גבוהים שעיצבתי ויצרתי: טבעת יהלום לב , טבעת יהלום 1ct
יהלומי מעבדה
יהלומי מעבדה כשמם כן הם ומיוצרים במעבדה בכמה טכנולוגיות שונות. כיום ישנן 2 טכנולוגיות עיקריות אך מאחר ותהליך גידול היהלומים נמצא בהתקדמות טכנולוגית אדירה, הדברים משתנים במהרה ולכן גם משתפרים מיום ליום בצעדי ענק. תהליך הגידול והייצור של יהלום מעבדה זול באופן משמעותי מאשר תהליך של יהלום טבעי הנחצב מבטן האדמה, אי לכך הדבר בא לידי ביטוי במחירי היהלומים המגודלים.
Hi pressure / Hi temperature – HPHT. זהו תהליך המבוסס מחקר על אופן היווצרות יהלומים טבעיים בבטן האדמה. תהליכים של אלפי שנים של היווצרות היהלום מואצים בתנאי מעבדה בחום ובלחץ גבוהים. התהליך למעשה מעניק צבע וניקיון גבוה ליהלום ועוד כמה וכמה יתרונות על פני תהליכים אחרים. תהליך הHPHT מייצר בעיקר יהלומים קטנים יותר בגודלם (MLS)
Chemical Vapor Deposition – CVD. תהליך זה של ייצור יהלום מעבדה הוא תהליך שיקוע אדים כימי. בתהליך זה נלקחת פרוסה קטנה מיהלום טבעי אשר מונחת בתוך תא אטום לחלוטין. מעין זרע קטן. במהלך התהליך מוחדר לתא פחמן דו חמצני ביחד עם חום אדיר של 800 מעלות צלזיוס. הפחמן הדו-חמצני מתפרק ומולקולות של פחמן טהורות מתיישבות על גבי זרע היהלום וכך מתגבש לו יהלום גולמי אט אט. לאחר מכן היהלום עובד לליטוש, בדומה ליהלום הטבעי, על מנת להוציא ממנו את כל היופי הגלום בו. ממש תהליך פלאי.
חשוב מאד לציין שיהלומי מעבדה מקבלים תעודה גמולוגית מהמעבדות המחמירות בעולם, כגון GIA אשר מצוין בה כי היהלום הוא יהלום לכל דבר ועניין! לכן בניגוד לכל הדעות והתיאורים הסקפטיים שמניתי פה בתחילת הפוסט, לא מדובר כלל ועיקר בזרקונים/זכוכיות/ זיופים או כל דבר אחר. מדובר על יהלום לכל דבר ועניין ובאיכות מעולה שבמעולות!
יתרון : עלויות מצוינות לעומת יהלום טבעי, יופי, ניקיון וצבע גבוהים ביותר בוודאי אל מול המקביל ביהלום הטבעי.
חיסרון: אינו שומר על ערכו.
אז האם כדאי להשקיע ביהלום טבעי או יהלום מעבדה?
התשובה לכך היא אינה חד-משמעית ומשתנה מאחד לשני. תלוי מאד במה אנחנו מחפשים: האם היופי, הזוהר והנראות חשובים לנו יותר או שמא רכישת יהלום טבעי אשר שומר על ערכו הכספי ואף עולה עם השנים חשוב לנו יותר כהשקעה כספית בנוסף לתכשיט מהמם?
לכן, לפני שתרצו לרכוש לעצמכם תכשיט משובץ יהלום מרכזי או יהלומים קטנים, כדאי להתייעץ, לשקול ולבצע תיעדוף של ההשקעה שלנו.
מוזמנים ליצור קשר על מנת להיוועץ ואשמח מאד לעזור בבחירתכם! בהצלחה ומזל טוב!
עידו אמן וצורף בחסד. הבאתי לו אבן לשם מטיול באוסטרליה ועידו הכין שרשרת מרהיבה ביופיה.
אכן אבן מרהיבה הבאת מאוסטרליה! לכבוד היה לי לעצב עבורך שרשרת ייחודית ממנה.